Τραπεζική Διοικητική

Κωδικός μαθήματος
UAF68
Μονάδες ECTS
6
Εξάμηνο
Εξάμηνο Ε
Κατηγορία μαθήματος
Διδάσκων καθηγητής

Δρ. Μαρία-Ελένη Αγοράκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια

Περιγραφή μαθήματος

Η Χρηματοοικονομική Κρίση οδήγησε σε δραματικές μεταβολές του σύγχρονου χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος ενώ η παγκοσμιοποίηση και η άνοδος του ανταγωνισμού επίδρασαν άμεσα στις συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί.  Οι εξελίξεις του χρηματοπιστωτικού συστήματος και των χρηματιστηριακών αγορών παρέχουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά παράλληλα δημιουργούν και νέες προκλήσεις οι οποίες χρήζουν της κατάλληλης ανάλυσης και αντιμετώπισης. Σκοπός του μαθήματος αυτού είναι η παρουσίαση των βασικών εννοιών της τραπεζικής διαμεσολάβησης, των κινδύνων που σχετίζονται με αυτήν, των εργαλείων και των κανόνων για τη διαχείρισή τους. Επιπρόσθετα, θα παρουσιαστούν οι βασικοί ορισμοί και λειτουργίες του χρήματος και η δημιουργία δευτερογενούς χρήματος από το τραπεζικό σύστημα. Αναλύονται η ζήτηση και η προσφορά χρήματος καθώς και τα συμβατικά και μη συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής με έμφαση στην νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Στόχος είναι η παροχή των απαραίτητων εξειδικευμένων χρηματοοικονομικών και τραπεζικών γνώσεων και δεξιοτήτων στους φοιτητές ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στα δεδομένα της σύγχρονης διεθνοποιημένης αγοράς και στην αντιμετώπιση και διαχείριση των χρηματοοικονομικών κινδύνων αλλά και να κατανοούν τους κανόνες λειτουργίας της. Σκοπός του συγκεκριμένου μαθήματος είναι να παρέχει μια ολοκληρωμένη γνώση της δομής και οργάνωσης αλλά και των ιδιαιτεροτήτων των διαφόρων μορφών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην περιγραφή και στον τρόπο μέτρησης των διαφόρων κινδύνων που αντιμετωπίζουν τα σύγχρονα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως ο κίνδυνος επιτοκίου και ο πιστωτικός κίνδυνος. Επίσης, στα πλαίσια του μαθήματος περιγράφονται οι σημαντικότερες μέθοδοι αντιμετώπισης των κινδύνων.  Τέλος, σημαντικό τμήμα του μαθήματος θα αφιερωθεί στην μελέτη της σημασίας της τραπεζικής εποπτείας για την εύρυθμη λειτουργία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Ειδικότερα, μέσα από την παρακολούθηση και την ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτητές αποκτούν τις εξής γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες:

 Γνώσεις:

  • Να γνωρίζουν τις βασικές έννοιες της τραπεζικής διαμεσολάβησης;

  • Να γνωρίζουν τις διάφορες μορφές χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;

  • Να γνωρίζουν τη σημασία του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας τραπεζών;

  • Να γνωρίζουν τον τρόπο υπολογισμού και διαχείρισης βασικών τραπεζικών κινδύνων.

Δεξιότητες:

  • Να διαχωρίζουν τους βασικούς τραπεζικούς κινδύνους και την επίδραση τους στη στρατηγική των τραπεζών;

  • Να εφαρμόζουν αναλυτικών δεξιότητες σε συγκεκριμένα προβλήματα και ζητήματα που σχετίζονται με την τραπεζική διοικητική.

Ικανότητες:

  • Να αξιολογούν την επίδραση της τραπεζικής εποπτείας στη στρατηγική των τραπεζών;

  • Να αξιολογούν τις ιδιαιτερότητες των διαφορετικών μορφών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων;

  • Να αξιολογούν τη διαχείριση των τραπεζικών κινδύνων;

  • Να αξιολογούν τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.

eclass: https://eclass.uop.gr/courses/1080/